Szakrális /szex/ csakra

A Szakrális csakra jellemzői.

Elnevezései: szex csakra, szakrális csakra, svadisthana (saját hely) csakra.
Elhelyezkedése: a nemi szerveknél, a köldök alatt 3 újnyira. Két tölcsére előre és hátrafelé mutat.
Eleme: víz.
Mirigye: endokrin mirigy.
Érzékszerve: Nyelv
Munkaszerve: Nemi szervek
A hozzá tartozó testrészek: nyelv, nemi szervek, izmok, petefészek a nőknél, here a férfiaknál.
Színe: a narancs.
Polaritása: női.
Érzékelése: ízlelés.
Temperamentuma: kolerikus. (lobbanékony, heveny, ingerlékeny)
Mantrája: vam (vang.)
Megerősítései: küzdelem másokhoz, kinyilvánítom szükségleteimet.
Tanulási feladata: odaadás, belebocsátkozás valamibe.
Fizikai szerepe: A nemi szerveket látja el energiával.
Szimbolikája: a Hold minden folyadék uralkodója.
Istene: Vishu és Rakini.
Életfeladata: alkotás a teremtő energia felhasználásával.
Archetípusa: szerelmespár, a szent prostituáltak
Kövei: borostyán és karneol.
Illóolajai: kardamon, szantálfa, ylang-ylang , Jázmin, szantálfa, mosuz.
Asztrológiai megfelelője: a Bika-Skorpió tengely.
Bolygója: Merkúr.
Spirituális szerepe: Vágyainkért, szeretetért, szexuális érzéseinkért felelős.

A második, érzelmi auraréteghez csatlakozik, melyben érzelmeink, fizikai vágyaink mutatkoznak meg. A második csakra a nemi szerveknél található és ugyanez a kreativitás csakrája. Irányítja a viselkedésünket másokkal való kapcsolatainkban, a nemi életben és a szaporodásban. A gyökércsakrával együtt felelős az emberi szexualitás örömeiért és problémáiért. A szex csakra az örök vágy a női princípiumát és a misztérium helyét testesíti meg. A szex csakra segít önmagunk és párunk megismerésében. A szex csakra gyökér csakrával együtt felelős az emberi szexualitás örömeiért és problémáiért is. A nőknél erősebb a kapcsolat a szív- és szex csakra között (szex-szerelem összekapcsolódása), mint a férfiaknál, ahol viszont a szex-és köldök csakra (szex-hatalom összekapcsolódása) kapcsolódik össze szorosabban.
A szex csakra energiáitól függ, hogy valaki hajlandó-e megnyílni a másik nemnek vagy nem.

A szex csakra betegségei
A szex csakra szabályozza testünk folyadékháztartását, amely a menstruációhoz hasonlóan a Hold befolyása alatt áll. Ezen kívül, a termékenység, a női és férfi identitás azok a területek, amelyeket ezen a síkon kell megoldanunk. Ahogy minden csakráknál: itt is fel kell oldani a régi félelmeket. A párkapcsolati problémák széles skálája tartozik ehhez a csakrához, mint például a közelség és távolság, az odaadás és a dominancia témái.

Harmonikus működés: Bízik önmagában és másokban, kimutatja érzéseit, lelkes, érzelem gazdag, kreatív ember. Életében a szerelem az érzékiség a megfelelő helyen van.
Túlműködik: Érzelmileg kiegyensúlyozatlan, befolyásolható, szexuálisan túlfűtött.
Alul működik: Szex elfojtása, visszafogott érzelmek, ridegség, önbizalom hiánya, túl szigorú önmagához, ok nélküli bűntudat.
Testi betegség: Kapcsolódó testrészek betegségei, derékfájás, frigiditás, impotencia
Harmonizáló kép: vízparti séta, úszás, forrásvíz, holdfény
Alulműködésnél: narancsszín
Túlműködésnél: kék szín

Szerveinket illetően a szex csakra felügyelete alatt állnak a vesék, a petefészkek, a petevezeték, a hüvely, a méh, a herék, a hímvessző és a testfolyadékok, belső elválasztású mirigyek közül pedig, az ivarmirigyek. A csakra alul vagy túlműködése esetén, ezen szervekben jelentkeznek zavarok, ezekhez köthető betegségek vagy panaszok mutatkozhatnak, s a tünetek igen széles skálán mozoghatnak. Mivel ez a csakránk felel folyadékháztartásunkért, tapasztalhatunk vesegyengeséget, allergiát, energiahiányt, de leggyakrabban felfúvódás, hízás, hajhullás, gombás fertőzés – különösen a nemi szerveken – ciszták, étkezési zavarok, mellbetegség, és orgazmus problémák jelentkezhetnek. Minden tünetnek megvan a maga oka, s ha hozzávesszük, hogy a csakrák nem szemlélhetők pusztán fizikai síkon, s melléjük tesszük az érzelmi, pszichés szálat is, máris érthetővé válik az egész.

A szex csakra zavaraira visszavezethető néhány fizikai betegség, probléma:

Bélgörcsök: Felfúvódáshoz és székrekedéshez vezetnek. Gyakran egy nem kívánt függőség következménye. Kapcsolaton belül az elnyomott neheztelés okozhat bélgörcsöket. A bélgörcs testi szinten fejezi ki a kapcsolat görcsét. A bűzös gázok távolságot teremtenek.
Felfúvódás: Arra utalhat, hogy az érintett érzelmileg erjed, forrong. Sokszor egy ki nem mondott kapcsolati konfliktusról van szó. Ha tisztázza a kapcsolatát és félelem nélkül kifejezi szükségleteit, sok esetben megszűnik a felfúvódás.
Hereproblémák: A férfi szexualitástól való félelmére utal. A szexuális szükségletek és azok őszinte kifejezése a fontos, melyet a partnerrel együtt őszintén meg kell beszélni. Fontos hogy a nő szeretettel és megértéssel hallgassa végig a férfit és közösen jussanak olyan kompromisszumokra, ami mindkét fél számára elfogadható.
Hízás: Az altesten felgyülemlő zsírpárnák védőpáncélt képeznek, amely a szexualitás elleni, többnyire tudattalan védekezést jelent. Ebben az esetben is a szexualitás iránti saját igény és a gyöngédség iránti szükségleten érdemes meditálni.
Méhmióma: Jelentheti azt is, hogy a belső gyermeket kell táplálni. A szexualitásnak csak akkor lehet örülni, és energiáit alkotóan átalakítani, ha a belső gyermek már él.
Méhproblémák: Az érintett gyakran tudattalanul vágyik gyermekre vagy fél saját termékenységétől. Mindkét ok gátolja a szex csakra energiáinak áramlását.
Petefészekciszta: A be nem gyógyult érzelmi sérülések visszatartják a női energiákat, s így az életerőt is. A sérelmek feldolgozása, elengedése, önmagunk és a párunknak való megbocsátás által újra megindul az egészséges energiaáramlás. Étkezési zavarok: a saját nem elutasítása miatt.
Orgazmus problémák/ kreativitás problémák: a szex csakra elégtelen működése.

Általános tanácsok a szex csakra harmonizálásához:

Ha túl passzív a szex csakra
A kapcsolati problémákat nyíltan beszéld meg a társaddal, és lehetőség szerint közösen oldjátok meg.
Egyértelműen jelöld ki a határaidat.
Meditálj a női és férfi oldalról
Viselj narancsszínű alsóneműt

Ha túl aktív a szex csakra:
Végezz rendszeresen a csakrához tartozó meditációs és légzőgyakorlatokat.
Sportolj.
Vegyél részt pszichoterápián, vagy jelentkezz egy önsegítő/önismereti csoportba.

Ha túl passzív a szex csakra:
Végezz rendszeresen a csakrához tartozó testgyakorlatokat.
Vegyél részt pszichoterápián, vagy jelentkezz egy önsegítő/önismereti csoportba.

A szex csakra megtisztításának és aktivizálásának lehetősége:

A második- csakrát a világos narancssárga szín aktivizálja. A narancssárga szín élénk, megújult energiát sugároz, s megszabadít minket betokosodott érzelmeinktől.
A tiszta természeti vizek megérintése, de csak puszta látványa is, és a holdfény is élénkítően hat a második csakrára.
Illata a szantálfa. A szantálfa olaját keleten gyakran használják szexuális energiák növelésére, és arra, hogy a szexuális egyesülés során a szerelmesek szellemi örömöket megéljenek.