Egó

Az egó, vagyis az Én-tudatunk, egy olyan része az énünknek, amelyik csak a fizikai világban létezik, vannak pozitív és negatív funkciói az életünkben. Mikor az egónk magas, megakadályozza, hogy a Teremtőtől folyó Kegyelem eljusson hozzánk, ezért életünket negatív irányba befolyásolja.

Pozitív tulajdonsága, hogy megóvja a külső támadásokkal szemben az egyént, vagy minden olyan atrocitással szemben, amit ő támadásnak vél.

Negatív funkciója két irányban is fejlődhet, vagy túl naggyá válhat, vagy alulfejlett marad.

A túl nagy egó azt jelenti, hogy az ember személyisége rugalmatlanná válik és szinte elveszíti a változás és az alkalmazkodás képességét. Gőgös, nagyképű, hiú, túlságosan önző, erőszakos, agresszív, törtető, másokat elnyomó, mindenen és mindenkin átgázoló, öntelt, arrogáns, nagyravágyó, hatalomra éhes tulajdonságokat alakít ki magában és ebben az állapotban érzi jól magát.

Az alulfejlett egó jellegzetességei a kishitűség, az önértékelési zavarok, az önbizalomhiány, az aggodalmaskodás, a szorongások, a pánik, a depresszió, az elnyomhatóság, a kisebbrendűségi érzés, a konfliktuskerülés, a gátlásosság, a félénkség, a túlzott tolerancia, az önérvényesítés gyengesége, az önkifejezés hanyatlása, a zárkózottság, a megfelelni vágyás, az elfojtások, az érzelmi zavarok többek között.

Általában az emberek többségére mind a két csoportból találunk tulajdonságokat, de ha jobban megvizsgáljuk az adott személyiséget, akkor az egyik kategória vonásai jobban dominálnak.

Csakis érett egójú emberek tudnak boldog, elégedett és kiteljesedett életet élni! Az érett egó jellemzői: optimizmus, belső béke és öröm, elégedettség, siker a párkapcsolatokban, a családi életben és a barátságban, stabilitás megteremtése, nyitott, fejlődőképes világkép, ösztönös viselkedés, toleráns hitrendszer, pozitív énkép és jövőkép, összhang a természettel, tudati szabadság élménye stb. Az egónak az érettsége nem egyik napról a másikra fog bekövetkezni, komoly belső felismerésekkel és kitartó tudati munkával érhető csak el!

Általam ajánlott egóval kapcsolatos videó.