Meditáció

A meditáció olyan lelkiállapot, amikor a testet tudatosan ellazítjuk és szellemünket átengedjük a nyugalomnak és a belsőnkre való koncentrálásnak, így elmélyíthetjük a belső békénket. Ilyenkor sikerül a környezetből kikapcsolódni. A meditáció elvezet a végső önismerethez, valódi Énünkhöz. Segítségével megtanulhatjuk lecsendesíteni az elménket, ez által kiegyensúlyozottabbá, koncentráltabbá válhatunk a hétköznapjainkban. A spirituális fejlődésünknek elengedhetetlen „kelléke”.

A meditáció alaplépései:
– Először is meg kell találni azt az időpontot, mikor már senki nem zavarhat meg minket és a meditációhoz nyugodt körülményeket tudunk biztosítani.
– Lehet gyújtani gyertyát, füstölőt és kapcsoljunk be egy kellemes zenét, amit érdemes fejhallgatóval hallgatni. Általam ajánlott meditációs videók.
– Helyezkedjünk el kényelmesen és csukjuk be a szemünket.
– Lazítsuk el a testünket és figyeljünk a légzésünkre.
– Majd elkezdenek áramlani a gondolatok, ezeket mind engedjük tovább és próbáljunk meg befele figyelni. Ha elfogynak a gondolatok, akkor megtörténik a meditatív állapot, mikor minden megszűnik, csak mi vagyunk saját magunkkal. Élvezzük ezt a kellemes állapotot, mikor nem számít sem az idő, sem a környezet, semmi az ég világon. Meditáció alatt előfordulhat, hogy „látunk” különböző képeket, történéseket, ez teljesen normális jelenség, nem szabad megijedni tőle.
– A végén kezdjünk el „magunkhoz térni”, megmozgatni a végtagjainkat, kinyitni a szemünket. Ha esetleg elaludtunk a meditáció alatt, azzal sincs semmi baj.

Lehetőségünkhöz mérten próbáljunk minél többet meditálni, nagyon jót tesz mind a testünknek, mind a lelkünknek. Ha a meditáció alatt nem sikerült teljesen kikapcsolni, nem szabad elkeseredni, majd máskor sikerül. 🙂 Nem kell rágörcsölni, az embernek vannak nyüzsgősebb napjai, ilyenkor tényleg nehezebb a kikapcsolódás.