Spirituális szimbólumok

Ősidők óta létezik és alkalmazzák a jelekkel, geometriai ábrákkal való gyógyítást, avagy képesek mély pszichikai benyomást gyakorolni az elménkre megpillantásukat követően. A szimbólumok a legtöbb ember számára jelentéktelenek, észrevétlenek, de mégis életünk elválaszthatatlan részei, nyakláncon, gyűrűn, karkötőn, ruháinkon is hordjuk őket. Amennyiben mindennapi életünk látótérben vannak ezek a jelek, segítő, tudatemelő, egészségre ható hatásúak lehetnek. A szimbólumokat tehát tudatosan használva rezgésszintünket tompíthatjuk, de akár magasabb szintre is emelhetjük. Ha az ősi, hagyományos mintákat lemásoljuk, akkor a tudatunk tisztaságától, nyitottságától függően kapcsolunk különböző rezgéseket az anyagi tárgyhoz vagy rajzhoz. A szimbólum felhasználójának nyitottságától, a rezgésekre való ráhangolódási képességétől is függ, hogy mennyire válik alkalmassá a kozmikus vibrációk vételére, melynek következtében harmonizálódik az energetikai rendszere.

Ankh kereszt
Az Ankh az élet jól ismert ősi szimbóluma, amely az egyiptomiakhoz kapcsolódik. Egyesek szerint őseink valaha nemi életük során használták azért, hogy időnkét megújítsák a szexuális energiájukat. Általában az Ankh az örökélethez és az újjászületéshez kapcsolódik. Ma gyakran az élet és a szellemi bölcsesség jeleként viselik az emberek. Más néven füles-kereszt, Nílus-kereszt vagy Nílus-kulcs. Az élet és az életerő szimbóluma. Ha jobban szemügyre vesszük, akkor világosan láthatjuk, hogy a felkelő Napot szimbolizálja ez a szent jelkép. A naphoz vezető ösvény az Isteni Tudás útja, mely felszabadítja az embert a kötöttségeiből és örökké beragyogja a Szellemét. Így a Nap egyenlő az Élettel, a Tudással, a Hatalommal, a Szellemmel és az Örök Léttel. Az élő szervezettel való kapcsolatba lépéskor feltölti azt életerővel és megvédi a negatív hatásoktól. Egyaránt viselhető a testen és az öltözéken. Felfűzését bőrszíjra, pamutcérnára, vagy selyemszalagra javasoljuk. Ha mégis fémből készített láncot választ, fűzzön bele cérnát vagy damilt 1-2 cm-es szakaszon, hogy ezzel megszakítsa a zárt kört.

Az Élet Fája
Az Életfa vagy más néven Világfa szorosan kapcsolódik a születés, az élet, a halál és az újjászületés körforgásához. Számos kultúrában és vallásban az egyik legfontosabb szimbólum. A kereszténységben a fa jól ismert az Édenkertből, ahol Ádám és Éva ettek a gyümölcséből. Az Életfa kapcsolatban van a Föld négy elemével, mint a föld, a szél, a levegő és a tűz, utalva a végtelen kapcsolatra a teremtésben.

Az Élet Virága (Merkaba)
Mer –Fény Ka –Lélek/Szellem Ba –Test energia komplexum. A szakrális geometria fő szimbólumainak egyike, az Élet Virága magába foglalja a teremtés valamennyi mintáját. 7 vagy több egymást átfedő jelképből tevődik össze az Élet Virága, mely csaknem az összes ősi kultúrában megtalálható volt, amire a teremtés szakrális formáinak egyik forrásaként tekintenek. A testet es lelket körülvevő, egymással ellentétes irányban forgó energiamezőket jelenti (kerék a kerékben), olyan energiaspirálokat jelent mint a DNS, amely a testet és lelket átemeli egyik dimenzióból a másikba.

Caduceus
Helytelenül alkalmaznak egy szimbólumot az egészségügyi szervezetek, ugyanis a Caduceus Hermész tradicionális jelképe, melyen egy szárnyas pálca köré tekeredik fel két kígyó. A Caduceus a Merkúr planétát jelképezve, az asztrológiai szimbólum alapjául szolgál. A Caduceus jelkép az elsődleges életerő energia megjelenítője is. A két kígyó a gerinctőtől felemelkedő Kundalini energiát jelzi (egyik a női, másik a férfi aspektust) és egymásba fonódva segíti hozzá az embert, hogy megszerezhesse az új élet szárnyait.

Dharma kerék
A Dharma kereke vagy más néven Sors kerék, az indiai buddhizmus megjelenése óta Buddha megvilágosodáshoz vezető tanainak egyik szimbóluma, vagyis az út a Nirvanához. Minden küllő egy-egy lépést, fejlődési szakaszt jelent a Buddha által megtett nyolcszoros Ösvényen. A Dharma Kerék, avagy a Törvény Kereke, mindegyik küllő Buddha egy-egy lépését jelképezi a Nyolcrétű Ösvényen. Érdekes módon régebbi, mint maga a buddhizmus, mivel Kr.e. 2500-ig nyúlik vissza.

Hamsa
Tenyér formájú védelmező amulett, melyet az arabok és a héberek használnak. Eredeti jelentése öt, más néven Isten kezét jelenti. Hitvallásuk szerint az amulett megvéd bármilyen ártó szándéktól, mely feléd irányul, amit gyakran kombinálnak az Ördög Szemével, hogy bárkit megvédjen, aki ártani akar az embernek. A szimbólum története szerint, ha valaki gonosz szándékkal néz ránk, miközben ezt a szimbólumot viseljük, képtelen lesz kárt tenni bennünk.

Hórusz szeme
Az ókori Egyiptomban használták amulettként, biztonságot, egészséget és bölcsességet biztosítva viselőjének. A történet úgy szól, hogy Hórusz a Nap és a Hold istene egyik szemét elvesztette egy csatában, melyet Thot Istenség állított helyre. A szem maga volt a hold, mely látszólag eltűnik ciklusa során. A Wadjet vagy Ujat (jelentése: a „teljes egész”) a védelem hathatós jelképe, illetve Mindent Látó Szemként is ismeretes. A Wadjet volt hivatott a fáraót megvédeni mind ebben a világban, mind a túlvilágon a gonosztól. Az ókori egyiptomiak és a Közel-Kelet hajósai sokszor festették ezt a szimbólumot bárkájuk orrára, hogy biztonságos tengeri utat biztosítson számukra.

Lótuszvirág
Különböző keleti vallásokban nagyon népszerű a lótusz, mint a megvilágosodás megtestesítője. Ez a gyönyörű virág a materializmus sötét, sáros vizéből tör elő, hogy szirmait a megvilágosodás napsugarai előtt kitárja, mintegy megerősítve a feltámadás koncepcióját. Azt is szimbolizálja, hogy bármit le lehet győzni kitartással. Ez a jelkép fejezi ki a sötétségből az átalakulásba tartó utazást. Egyszersmind az elkülönülés fontosságának a jele is, amint a vízcseppek könnyedén legördülnek a szirmokról.

OM (Aum)
Az ősi hang minden mantrák anyja, amellyel a világegyetem létrejött. A hinduizmusban kezdetektől fogva használják, mint elsődleges szimbólumot. Azt vallják, hogy a mély meditáció természetesen hozza elő a hangokat és univerzális ragyogással vonja be annak gyakorlóját. A legszentebb mágikus hang, minden mantra közül a leghatalmasabb, mely megvilágosodáshoz, a legfelsőbb létezővel való egyesüléshez vezet. Az OM (Aum) hangot képező három betű utal az Isten hármas természetére (teremtő: Brahmá; fenntartó: Visnu; pusztító: Síva) és a három világra (föld, ég, menny), megtestesíti az Univerzum alapeszenciáját, a radzsasz, tamasz és szattwa minőségeit.

Yin Yang
A kínai tanítások széles körben használják az univerzum harmóniájára utaló szimbólumot. Minden kettősség – nem számít mennyire sötét vagy világos, férfias vagy nőies – biztosítja a szükséges egyensúlyt. A két ellentétes erő hozza a legtöbb harmóniát az egyén életében. Ez a jel a dualitás harmonizációját fejezi ki, a maszkulin és a feminin energiák egységét juttatja kifejezésre. A Yin-Yang jel egy spirituális emlékeztető arra, hogy a fény és a sötétség közötti egyensúly teszi lehetővé a legholisztikusabb szemléletmódját annak, hogyan éljünk teljes életet. A világmindenség ragaszkodik az egyensúly törvényéhez.